Наукові збірники


Вісник Харківської державної академії культури

Рецензоване наукове фахове видання з вільним доступом, що засноване та видається Харківською державною академією культури з 1999 року.

Збірник увійшов до переліку наукових фахових видань України (категорія «Б», Наказ Міністерства освіти і науки України від 9 лютого 2021 р. №157), спеціальність — 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

У науковому збірнику розглядаються методологічні, історичні, теоретичні, методичні й організаційні проблеми інформаційної, бібліотечної діяльності; сучасні тенденції розвитку інформатики й інформаційної, бібліотечної та архівної справи.

Архів номерів

Рукописна та книжкова спадщина України: археографічні дослідження унікальних архівних та бібліотечних фондів

Видається з 1993 р.

Засновник: Національна академія наук України, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Інститут рукопису

Проблематика

Періодичність: 4 рази на рік

Архів номерів

Українська біографістика = Biographistica Ukrainica


Рік заснування: 1996 р.

Засновник і видавець: Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського


Проблематика


Наказом МОН України від 24.09.2020 р. № 1188 збірник включено до Реєстру наукових фахових видань України як видання категорії «Б» в галузі історичних наук та соціальних комунікацій зі спеціальностей 029 – Інформаційна, бібліотечна та архівна справа і 032 – Історія та археологія.

Періодичність: до двох разів на рік

Збірник орієнтований на науковців, які працюють у галузі біографіки, біобібліографії, соціальних комунікацій, розбудови електронних ресурсів біографічної інформації, а також на широке коло дослідників, які цікавляться вітчизняною історією та культурою.

Архів номерів

Автоматизація виробничих процесів у машинобудуванні та приладобудуванні

 

Має тематичну спрямованість в галузі технічних наук «Машинобудування», «Процеси механічної обробки, верстати та інструменти», «Динаміка і міцність машин», «Підйомно-транспортні машини», «Прилади і методи вимірювання механічних величин», «Системи і процеси управління», «Автоматизація управління».

Колекція призначена для наукових, інженерно-технічних працівників підприємств, науково-дослідних інститутів, конструкторських бюро, для викладачів, аспірантів, магістрів і студентів вищих навчальних закладів і є авторитетним науковим виданням, яке охоплює фактичні результати теоретичних і експериментальних досліджень вчених. Входить до переліку фахових видань України.

 

Видавець: Львівська політехніка


Архів номерів

Актуальні проблеми автоматизації та інформаційних технологій

Збірник наукових праць "Актуальні проблеми автоматизації та інформаційних технологій" заснований в 1997 році, видається раз на рік, є фаховим в галузі технічних наук (наказ МОН України №886 від 02.07.2020, категорія Б, спеціальність 121 - Інженерія програмного забезпечення).

 

У збірнику публікуються статті з технічних наук, які є завершеними роботами, що містять нові результати теоретичних та експериментальних досліджень і становлять інтерес для наукових співробітників, аспірантів, інженерів, а також студентів старших курсів вузів.

 

Напрями та тематика:

 

Мови збірника: україньска, англійська.

 

Архів номерів


Будівельне виробництво

Розглянуто питання становлення саморегулювання в будівництві, економічної ефективності енергозберігаючих заходів у будівництві, механізм оптимізації діяльності будівельних підприємств, удосконалення технології та організації виконання робіт у промисловому і житловому будівництві, висвітлено нові напрями у технології будівельних процесів.

 

Видавець: ДП «НДІ будівельного виробництва ім. В.С. Балицького» й Академія будівництва України

 

Архів номерів

Будівельні конструкції. Теорія і практика"

 

Наведені результати наукових досліджень будівельних конструкцій, методи розрахунку будівельних конструкцій, використання нових прогресивних матеріалів в будівельних конструкціях, методи підсилення будівельних конструкцій, будівель та споруд.
Призначений для наукових працівників, спеціалістів проектних організацій та виробничих підприємств будівельної галузі, докторантів, аспірантів та студентів навчальних закладів будівельногонапрямку. Видання здійснює публікації за спеціальностями : 192 Будівництво та цивільна інженерія, 132 Матеріалознавство, 194 Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології.

 

Видавець: Київський національний університет будівництва і архітектури

 

Архів номерів

Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання

Збірник призначений для оприлюднення результатів теоретичних та експериментальних наукових досліджень, прикладних розробок, нових методів і методик спеціалістам у галузі теплового захисту будівель, забезпечення мікроклімату, тепло- і газопостачання, котельної техніки, освітлення та використання вторинних і поновлюваних джерел енергії. Приймаються статті з суміжних галузей, наприклад, механіки рідин і газів.

Внесений до Переліку наукових фахових видань України, категорія "Б", наказ МОНУ 17.03.2020 р. № 409.

Періодичність публікації

Збірник видається щоквартально.


Архів номерів

Галузеве машинобудування, будівництво


Збірник наукових праць.


Проблематика: 

 

Галузь науки:


Будівництво (192 «Будівництво та цивільна інженерія»), галузеве машинобудування (133 «Галузеве машинобудування»)

 

Періодичність: 2 рази на рік


Архів номерів

Геодезія, картографія і аерофотознімання

 

У збірнику публікуються статті за результатами досліджень з астрономії, теорії фігури Землі і планет, гравіметрії, високоточного нівелювання, тріангуляції і трилатерації, а також дослідження у галузі вивчення земної рефракції, рухів земної поверхні, вищої геодезії, інженерної геодезії, картографії, аерофотогеодезії, фотограмметрії, геоінформатики.

 

Статті, опубліковані в збірнику «Геодезія, картографія і аерофотознімання», визнаються ДАК України для захисту кандидатських та докторських дисертацій як наукометричні.

 

Видавець: Львівська політехніка


Архів номерів

Геохімія техногенезу

 

“Геохімія техногенезу” “Geochemistry of Technogenesis” − періодичний науково-теоретичний збірник. Кожна  стаття рецензується провідними вченими.

 

Назва до 2019 р.: Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища (Journal DOI:10.15407/znp)

 

Засновники: Національна академія наук України; Державна установа «Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України».

 

Проблематика: Геохімія, геологія та екологія: геохімічні аспекти стану навколишнього середовища, розширення і раціональне використання мінерально-сировинної бази України, екологічна безпека та природоохоронні технології, технічні засоби моніторингу та радіаційного контролю.

 

Архів номерів

Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини

Видавець: Київський національний університет будівництва і архітектури

Проблематика:

моделювання робочих процесів машин; гірничі та піднімально-транспортні машини; будівельні ма-шини і технологічне обладнання; землерийні, до-рожні та меліоративні машини; автоматизація і інформаційні технології

Архів номерів 

Дороги і мости

 

Видавець:  Державний дорожній НДІ ім. М. П. Шульгіна

 

У збірнику публікуються результати наукових досліджень з питань проектування, будівництва та експлуатації автомобільних доріг і транспортних споруд на них, розробки нових матеріалів, конструкцій і засобів механізації, впровадження прогресивних методів організації та технології дорожнього будівництва.

 

Збірник входить до Переліку наукових фахових видань України (Категорія «Б»), в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора наук, кандидата наук та ступеня доктора філософії:

 

Збірник входить до Переліку наукових фахових видань України, наукові публікації в яких зараховуються за темою дисертації на здобуття наукових ступенів доктора наук, кандидата наук та ступеня доктора філософії, і опубліковані до 12 березня 2020 року, галузь науки – технічні.

 

Архів номерів

Екологічна безпека та природокористування

 

Галузь та проблематика

«Екологічна безпека та природокористування» – збірник наукових праць, метою якого є публікація сучасних досліджень вітчизняних вчених і фахівців в галузях екологічної та цивільної безпеки, математичного моделювання, раціонального природокористування, екологічного управління, використання сучасних інформаційних технологій для моніторингу та захисту довкілля.

 

Періодичність видання - раз на квартал. Редакція може прийняти рішення про публікацію парного номера. Кількість парних номерів на рік не може перевищувати двох.

 

Архів номерів

Енергоефективність в будівництві та архітектурі

Збірник здійснює публікації за спеціальностями:

 

У збірнику розміщено статті, присвячені різним аспектам комплексного впровадження принципів енергозаощадження в об'єктах будівництва та архітектури.

Збірник розрахований на працівників науково-дослідних і проектних організацій, викладачів, аспірантів та докторантів.

Періодичність видання журналу: двічі на рік.

 

Архів номерів 

Кібернетика та комп'ютерні технології

Збірник наукових праць "Кібернетика та комп'ютерні технології" продовжує тематику збірників "Теорія оптимальних рішень", "Комп'ютерна математика", "Комп’ютерні засоби, мережі та системи", що випускалися Інститутом кібернетики імені В.М. Глушкова тривалий час (з 1967 по 2019 роки) як фахові наукові видання (Перелік МОН наукових фахових видань України до 12 березня 2020 року) .

Засновники - Національна академія наук України та Інститут кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України.

Видавець - Інститут кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України.

У збірнику розглядаються питання теорії та застосування математичних методів керування і прийняття рішень, методів обчислювальної математики та математичного моделювання, інформаційних технологій та комп'ютерних систем різного призначення.

Статті друкуються українською та англійською мовами.

Збірник включено до Реєстру наукових фахових видань України, категорія "Б" (Наказ МОН № 1188 від 24.09.2020 р.), та до Переліку наукових фахових видань України, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора наук, кандидата наук та ступеня доктора філософії , за спеціальностями 113 - прикладна математика, 122 - комп'ютерні науки, 123 - комп'ютерна інженерія, 126 - інформаційні системи та технології,  у галузях науки фізико-математичні та технічні.

Архів номерів

Машинобудування

 

Збірник наукових праць «Машинобудування» Української інженерно-педагогічної академії видається з 2007 року 2 рази на рік і містить результати наукових досліджень з проблем міцності, стійкості, працездатності, динаміки вантажопідйомних, транспортних машин і металорізальних верстатів, питань технології машинобудування. У збірнику публікуються наукові статті, в яких висвітлюються актуальні питання в області механічної обробки сучасних матеріалів із застосуванням високопродуктивних технологій, нових методів і вимірювальних приладів для контролю якості оброблених поверхонь і високоефективних ріжучих інструментів, метрології та інформаційно-вимірювальної техніки.

 

Збірник входить до Категорії Б наукових фахових видань, включених до Переліку наукових фахових видань України (технічні науки), в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора наук і доктора філософії (кандидата наук) накази МОН України №409 від 17.03.2020 та №320 від 07.04.2022.

 

Тематика:

 

Машинобудування: проблеми міцності, стійкості, роботоздатності, динаміки вантажопідйомних, транспортуючих машин та верстатів, а також питання технології машинобудування.

 

До збірника наукових праць «Машинобудування» приймаються наукові статті, які відповідають таким спеціальностям:

131 Прикладна механіка;

132 Матеріалознавство;

133 Галузеве машинобудування;

152 Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка.


Архів номерів

Містобудування та територіальне планування


Видавець: Київський національний університет будівництва і архітектури

 

В збірнику висвітлюються інженерні та економічні проблеми теорії і практики містобудування, територіального планування, управління містобудівельними системами і програмами, комплексної оцінки, освоєння, розвитку, утримання та реконструкції територій і житлової забудови, розглядаються нагальні питання містобудівного кадастру, розвитку населених пунктів, їх інженерної та транспортної інфраструктури.

 

Визнаний ВАК України, як наукове фахове видання України, в якому можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук (Постанови президії ВАК України від 10 листопада 1999 р. №3-05/11 та 10 лютого 2010 р. №1-151).


Архів номерів

Мости та тунелі: теорія, дослідження, практика


Журнал є рецензованим виданням, що підтримує політику відкритого доступу до наукових публікацій.

 

Галузь та проблематика: Збірник має за мету висвітлення актуальних питань з проблем розрахунків, проєктування, будівництва, експлуатації та реконструкції мостів, тунелів і інших інженерних споруд, застосування сучасних будівельних матеріалів і технологій будівництва, пошуку шляхів підвищення надійності та подовження довговічності інженерних споруд.


Архів номерів  

Опір матеріалів  і теорія споруд

 

Видавець: Київський національний університет будівництва і архітектури

 

Проблематика:


Розробка, розвиток і числова реалізація методів розрахунку напружено-деформованого стану просторових конструкцій з урахуванням:

 

Архів номерів 

Основи та фундаменти

 

Міжвідомчий науково-технічний збірник. Містить статті з актуальних питань геотехніки, результати досліджень взаємодії елементів системи «цоколь — фундамент — надземні споруди», впливу сейсмічних або інших динамічних навантажень, фундаментів на слабких ґрунтах, фундаментів глибокого закладання. , утримуючи структурні конструкції, стримуючи структурні конструкції. визначення параметрів ґрунту польовими та лабораторними методами. Висвітлюються також інші питання геотехніки та фундаменту.

 

Збірник розрахований на наукових і інженерно-технічних працівників науково-дослідних, проектних і будівельних організацій.

 

Збірник публікується за спеціальностями:

192 «Будівництво та цивільна інженерія»

194 «Гідротехніка, гідротехніка та водні технології»

 

Періодичність виходу: двічі на рік.

 

Архів номерів

Прикладна геометрія та інженерна графіка


Видавець: Київський національний університет будівництва і архітектури

 

Журнал здійснює публікації за наступними напрямками:

 


Архів номерів 

Проблеми водопостачання, водовідведення та гідравліки


Видавець: Київський національний університет будівництва і архітектури

 

Спеціальності:

183 - Технології захисту навколишнього середовища (24.09.2020)

192 - Будівництво та цивільна інженерія (24.09.2020)

194 - Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології (24.09.2020)

Галузь та проблематика

Внесений до Переліку наукових фахових видань України, категорія "Б", наказ МОНУ 24.09.2020 р. № 1188. Індексується в  Google Scholar, Index Copernicus International.

 

За тематикою збірник охоплює:

 

Архів номерів

Проблеми надзвичайних ситуацій

 

Видання засноване у 2005 році.

 

Засновник: Національний університет цивільного захисту України.

 

Періодичність видання: 2 рази на рік.

 

Зареєстровано в Реєстрі у сфері медіа: ідентифікатор – R30-01743. Рішення Нацради України з питань ТБ і РМ № 1315 від 09.11.2023 (Протокол № 26).

 

Видання включене до Переліку наукових фахових видань України, категорії «Б» (Накази МОН України: № 975 від 11.07.2019; № 1301 від 15.10.2019; № 1643 від 28.12.2019; № 409 від 17.03.2020)                           зі спеціальностей:

 

122 – Комп’ютерні науки та інформаційні технології;

132 – Матеріалознавство;

161 – Хімічні технології та інженерія;

172 – Телекомунікації та радіотехніка;

183 – Технології захисту навколишнього середовища;

192 – Будівництво та цивільна інженерія;

255 – Озброєння та військова техніка;

261 – Пожежна безпека;

263 – Цивільна безпека.

 

Завдання

 

Основним завданням видання є публікація наукових статей з метою поширення актуальної та важливої інформації за профільними спеціальностями.

 

Архів номерів

Проблеми обчислювальної механіки і міцності конструкцій

 

Галузь та проблематика

У збірнику публікуються нові результати теоретичних, числових і експериментальних досліджень в галузі математичного і комп’ютерного моделювання в задачах механіки деформівного твердого тіла, динаміки, міцності і оптимального проектування конструкцій, теоретичного обґрунтування проектних і розрахункових рішень, а також ефективності розроблених методів і алгоритмів шляхом їх застосування до розв’язування прикладних задач в наступних напрямах:

 

 

Збірнику присвоєно Категорію «Б»  друкованих періодичних видань, що включаються до Переліку наукових фахових видань України, за спеціальностями: 113 Прикладна математика, 131 Прикладна механіка, 133 Галузеве машинобудування, 134 Авіаційна та ракетно-космічна техніка, 135 Судно–будування (Наказ МОН України від 02.07.2020 № 886).


Архів номерів

Ресурсоекономні матеріали, конструкції, будівлі та споруди

 

Галузь та проблематика

В збірнику передбачається публікація статей за тематикою спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія».

 

В збірнику містяться такі розділи:

 

Архів номерів

Системи обробки інформації

 

Засновник: Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

Видається: з березня 1996 року.

Періодичність видання: щоквартально.

Мова видання: змішаними мовами - українська, англійська.

 

Збірник занесений до категорії „Б” Переліку наукових фахових видань України (технічні та військові науки, за спеціальностями 122, 123, 125, 126, 172, 253, 255, 272, 275), затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 17.03.2020 № 409 та від 02.07.2020 № 886.

 

Мета видання: у Збірнику публікуються результати досліджень з розробки нових інформаційних технологій як для рішення традиційних задач збору, обробки та відображення даних, так і для побудови систем обробки інформації у різних проблемних галузях. Збірник призначений для наукових працівників, викладачів, докторантів, ад’юнктів, аспірантів, а також курсантів та студентів старших курсів відповідних спеціальностей.

 

Архів номерів

Сучасні технології та методи розрахунків у будівництві

 

У збірнику наукових праць висвітлюються результати експериментально-теоретичних досліджень будівельних матеріалів і конструкцій, технологій їхнього виготовлення та експлуатації, теорії опору елементів будівельних конструкцій зовнішнім впливам, методів їхнього розрахунку.

 

Збірник включений Міністерством освіти і науки України до Переліку наукових фахових видань України, категорія Б, у яких можуть публікуватись результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата технічних наук за спеціальностями: 

 

Періодичність видання: двічі на рік.


Збірник видається з 2014 року.

 

Архів номерів